Informacije

Sisari: afrički slon

Sisari: afrički slon

Sistematska klasifikacija

Kraljevstvo: Animalia
Phylum: Chordata
Klasa: Mammalia
Naredba: Proboscidea
Porodica: Elephantidae
Ljubazni: Loxodonta
Vrste: L. africana - Blumenbach, 1797
Vrsta: L. cyclotis - Matschie, 1900. godine

Do pre nekoliko godina, smatralo se da su azijski i afrički slonovi potekli direktno od Mamuta, paleontološki gledano.
Konkretno paleontolozi smatrali su da je zajednički potomak, Archidiskodon, stvorio i evropske i azijske mamute, zauzvrat potomke roda. Elephas, ograničena na trenutne azijske vrste, dok je Palaeoloxodon, porijeklom iz roda Loxodonta, od kojih, međutim, i danas nema fosilnih ostataka.
Ali 1995. godine neki biolozi u Ugandi otkrili su fosilne ostatke životinje klasificirane kao Loxodonta adaurora, datirana prije 5,5-6 miliona godina, a nastala je u kvartu, koja seže do predaka Loxodonta, i tako svodi hipotezu o Paleoloxodonu.
Danas biolozi paleontologije smatraju da je porodica Elephantidae imala neovisnu evoluciju unutar reda Proboscidati (Proboscidea).
Prema nekim biolozima, ova porodica se mora čak dovesti i do roda Moeriterio (Moeritherium), s još nepoznatim brojem fosilnih intermedijarnih oblika koji su živjeli u razdoblju Oligocena, tada oko 40 milijuna godina ranije, na egipatskim ravnicama.
Konačno, povijesno gledano, dvije vrste Loxodonta, slon Hannibal (Loxodonta pharaoensis) i slon Pigmej (Loxodonta pumilio), izumrle su manje-više u posljednje vrijeme.
Oni bi izumrli između 1. i 2. stoljeća nove ere, ali neki biolozi vjeruju da je porijeklo slona Hannibala bilo perzijsko, dok su ostaci pronađeni u slivu Konga, iz kojeg je pretpostavljeno postojanje slonovog pigma. pripisati šumskim slonovima (Loxodonta cyclotis), nije u potpunosti razvijen.
Međutim, porijeklo ovih životinja je još uvijek slabo fosilnih ostataka i vrlo je kontroverzno za zoološke biologe i paleontologe.

Trenutni slonovi

Afrički slon (Loxodonta africana), najveća od pahidermi, ujedno je i posteljica sisara, zemaljski četveronožni, najteži i najveći na planeti. To je euterični sisar ogromne veličine, koji pripada redu proboscidiansa (Proboscidea), porodice Elefantidae (Elephantidae). Prvi put ga je opisao engleski zoolog i botanički biolog John Edward Gray 1836. godine.
Azijski kolega, Elephas maximus, o čemu ćemo govoriti na drugoj kartici, iako je ogromnih dimenzija, manji je za oba spola, s ružičastom bojom debele kože i manjim očnjacima, odsutnim kod ženki. Iako uvijek održava određeni stupanj divljine, on ima mirniji karakter od afričkih vrsta.
The Loxodonta africana umjesto toga mnogo je divlji.
Malo sklon ljudskom kontaktu, on to slabo podnosi. On nije naviknut ili naviknut na njegovo prisustvo i može ga optužiti za nečuvenu silu i bahatost, ako se osjeća ugroženim ili ako to vidi kao opasnost za svoje potomstvo. Zajedno s Hipopotamom (Hippopotamus amphibius), Lavu (Panthera leo) i Bufalo Cafro (Caffer od sinusa), jedan je od glavnih uzroka smrti životinja, u stanovništvu afričkih sela, a da ne spominjemo pustošenje obrađenih polja koja pronalaze ili upadaju u njihove usjeve kako bi se hranili gomoljima, travom, biljkama i lišćem .
Da se hranim Loxodonta africana on bukvalno opustoši savanu, dok zubi, potpuno istrošeni i stoga više upotrebljivi, ne osude ga na gladovanje.
Nijedna druga životinja ne utječe na savanu i pejzažnu ekologiju ovog biotopa tako duboko kao afrički slon.
Njegov ogroman apetit i njegova izvanredna snaga imali su značajan uticaj na vegetaciju, a samim tim i na stanište drugih životinja koje često podnose isto područje.
S njihovim dugim prtljažnikom i Loxodonta africana rastrgaju, na primer, čitave grane Acacia tortilis, do te mjere da se više ne mogu obnoviti. Osim toga, ogromnom glavom ruše čitava stabla, a debla su ostavljena da se koriste za glačanje očnjaka, koji su sjekutići zubi sa neprekidnim rastom i za ogrebotine. Tako se uklanjaju dosadnih parazita, koji gnijezde u debeloj koži, zarazeći ih.
Očito je da, kao što je već spomenuto za hippoze, nosoroge, bivole, žirafe i druge biljojede, također za Loxodonta africana postoji suradnja sa grmljem goveda i bivolima, radi kontrole broja parazita prisutnih na površini njihova tijela. poput ektoparazita ili uklještenih u koži ili čak obreda ronjenja i kupanja u bazenima sa blatom, kojim se potpuno posipaju trstikom, za istu svrhu i također da se ohlade od gorkih temperatura savane.

Afrički slon - Loxodonta africana (foto www.themagazine.ca)

Afrički slonovi žive u skupinama, koje se nazivaju i stado, a sastoje se od određenog broja odraslih jedinki mlađih i muškaraca, mladunaca koji su u stroju uvijek strogo zaštićeni, od 2-3 odraslih mužjaka, koji mogu surađivati ​​u odbrani ekvivalentnog broja odraslih ženki. Neke su štene majke, a ženka koja se ponaša kao matrijarh često je vodič i dominantna skupina. Zbog toga se kaže da je društvo Loxodonta africana „matrijarhalna organizacija“.
Postoji dominantna ženka, koja odlučuje kada je vrijeme da se kreće, u kojem smjeru će ići, a ko da progoni stado jer nije bila odana internim pravilima grupe. Umešava se i u brigu o deci i ona je prva koja napada u odbrani grupe.
Na primjer, u prošlosti, u 80-ima, biološki zoolog John Goddard, direktor i kustos Serengetija i parka Ngorongoro, primjetio je da mladunac slona nije usisan distrakcijom i lijenošću od majke, pa je tako riskirao od gladi.
Matrijarh je odmah postao svjestan problema i primorao ga je, snažnim udarcima proboscisa, iskrivljenu majku da odmah doji dijete.
Stada afričkih slonova svakodnevno vrše previjanje, tražeći hranu i vodu, prekrivajući također udaljenosti od 50-70 km dnevno, i prave "društvene migracije" od stotina kilometara, prateći ritam godišnjih doba.
U savani doprinose stvaranju onoga što biolozi nazivaju „biljojedivom zajednicom“: rezultat zbroja svih fitofagnih populacija prisutnih u ovom biotopu.
Ekološka i ekoetološka evolucija, ne preklapanje različitih prehrambenih ekologija, omogućili su velikom i raznolikom broju biljojeda živjeti u savanama i prerijama, izbjegavajući bilo kakav oblik konkurencije.
Odatle je za zoološke biologe rođen pojam "biomasa", koji predstavlja ukupnu težinu živih organizama na datoj površini. Ovaj je koncept zoolozima vrlo koristan i služi bolje od prebrojavanja životinja prisutnih na tom području kako bi se razumjeli odnosi između zelenih biljaka, koje proizvode „supstancu ili organsku masu“, i primarnih potrošačkih životinja: biljojeda.
Tako afrički slon, težak oko 6 t, jede 30 puta više dnevno od igle, težine 59 kg.
Zoološki biolozi Nacionalnog parka u Nairobiju, na primjer, izračunali su da biljojedi, uključujući afričke slonove, predstavljaju biomasu od 12,6 t po kvadratnom kilometru. Ali u drugim područjima dostiže 18-20 t po km², prema distribuciji životinjskih vrsta.
Da budemo precizniji, „zajednicu životinja“ ne čine samo biljojedi: tu su i grabežljivci, sekundarni i tercijarni potrošači, i mnoštvo beskičmenjaka iz pedofaune, insekata, ptica i gmizavaca.
Organska tvar koju biljke proizvode prelazi kroz čitav niz životnih formi, što predstavlja "prehrambeni lanac".
Mesojedi vrste kontroliraju gustoću naseljenosti i razmnožavanje biljojeda (osim slonova i nosoroga), dok biljojedi utječu na razvoj biljnih vrsta.
Rezultat je složena i krhka ekološka ravnoteža koju samo slučajne varijacije mogu privremeno razbiti.
Na početku sušne sezone, tj Loxodonta africana hrane se biljem duž jezera, koje se skuplja, a zatim se kreću tamo gde su trofični resursi i voda najveći.
Afrički slonovi proždiru široku raznolikost biljne hrane, od bilja do kore debla i lišća drveća, do kojih se dolazi dugačkim proboscisom, organom koji je postao pravi peti član, a nastao je fuzijom nosa s gornjom usnom: robustan dugačak i mišićav, do te mjere da može iskorijeniti drvo, ima vrlo osjetljive prehensile i taktilne kapacitete.
U nekim američkim zoološkim vrtovima uspeli su da nauče neke afričke slonove upotrebi kista za slikanje, a ovi su stvorili prava remek-djela od životinja!
Stabljike stabala, takođe posječena tijelom, ogrnuta su i osuđena na isušivanje i smrt, a područja koja posjećuju slonovi, često u blizini velikih bazena s vodom, odmah su prepoznatljiva zbog prisustva ovih mrtvih debla.
Na taj se način zbog slonova džungla pretvara u savanu obraslu drvetom, a kada se pojave požari degradira se u travnatu savanu.
No, ovaj proces nije samo destruktivan, jer je u određenoj mjeri pogoduje preživljavanju određenih životinjskih vrsta.
Ukorijenjena stabla i slomljene grane koje i Loxodonta africana oni ostavljaju u svom prolazu, u stvari pružaju lako prehranu prvog izbora za ostale biljojede. I tokom sušne sezone, bunari koji se kopaju u suhim riječnim koritima, kako bi tražili vodu, čine rezerve vode, korisne za druge sisare, ptice i gmizavce.
Konačno, kopanjem nogu i proboscisom slonovi često otkrivaju naslage soli od kojih su pohlepni, korisni za mnoge vrste.
Neki afrički slonovi preferiraju šumovita staništa. A zbog ove geografske izolacije, "alopatričnom" specifikacijom, rođena je vrsta u sebi pod nazivom Loxodonta cyclotis.
Dimenzije su uvijek velike, ali manje od onih Loxodonta africana, koje naseljavaju drvene i travnate savane.
Zbog bezobzirnog lova kojem su bili podvrgnuti tokom druge polovice devetnaestog i dvadesetog stoljeća, pa sve do 80-ih, zbog slonovače igla i glupog turizma lovaca koji traže trofeje, da ne spominjemo tužne fenomen propovjedništva, oboje Loxodonta africana da je Loxodonta cyclotis, sada su svedeni na ograničenje.
Afričke vlade su u suradnji s afričkim i stranim biolozima IUCN-a, CITES-a i WWF-a i rendžerskim rendžerima ostvarile trgovinu bjelokosti i, prema tome, lov, ilegalu, uz stroge i precizne zakone slonovi, istovremeno ih drže u "rezervatu parkova prirode", gdje su jedini dozvoljeni safari fotografski.
U tim se kontekstima, slobodni od reprodukcije, njihovo stanovništvo u nekim periodima tako brzo povećavalo, da je iscrpilo ​​prirodne resurse susjedne regije, čineći ga sušnim i prisilivši biologe i rendžera da ih presele u druga područja.
Budi ono Loxodonta africana, da je Loxodonta cyclotis, starosjedilaci su podsaharske Afrike.
Zapravo, u prošlosti, distribucija Loxodonta africana bio je dovoljno velik da obuhvati svu podsaharsku Afriku, dok je danas mnogo manji, a nalazi se samo u travnatim i šumovitim savanama centralno-istočnog i sjeverozapadnog dijela, između 17. sjeverne paralele i 17. južne paralele .
The Loxodonta cyclotis, kod kuće u šumama, a ne u savani, ima širu rasprostranjenost koja pokriva gotovo cijelu subsaharsku Afriku. Očito je i za obje vrste unutar „zaštićenih područja“.
Te dvije vrste pahidermija mogu se susresti, ali ne nadmeću se za prehrambene resurse i izgleda da se ne križaju seksualno.
Ostali primjerci rasuti su po cijelom svijetu, osim na stupovima, unutar zooloških vrtova, zooarkama, zoosafarija, gdje se zajedno s projektima Taxon Advisory Group (TAG) koji se provode u afričkim parkovima i prirodnim rezervama, iz kojih se dobivaju smjernice za pravilno upravljanje i održavanje dobrobiti životinja provode se programi reprodukcije životinja, prirodnih i umjetnih, ovih sjajnih zemaljskih divova, koji će zoološkim biolozima biti korisni kako bi se populacija održala u ravnoteži.
U zoogeografskom pogledu, u stvarnosti postoje i dvije rase ili podvrste obje afričke vrste. Ove rase, koje su Loxodonta africana africana i the Loxodonta africana cyclotis, unutar su plodne unutar svojih grupacija i mogu biti plodne između dviju rasa, jer potječu od iste vrste.
One imaju somatske razlike s obzirom na vrstu podrijetla, ali ne toliko velike i brojne da bi se mogle svrstati u zasebne vrste i imati jednaku rasprostranjenost, u područjima vrsta iz kojih potječu.
Veličina ovih slonova, oboje Loxodonta africana da je Loxodonta cyclotis, oni su zaista ogromni.
Kao što je već spomenuto, druga vrsta je manja od prve, ima više zaobljenih bubnjića i niža je u grebenu u odnosu na one u savani, teži manje i ima tanje očnjake.
Unatoč ogromnoj veličini, snažna veličina koja nadahnjuje strah i u usporedbi s bilo kojom drugom životinjom, međutim, pokreće se velikom okretnošću i brzinom, kada trče i opterećuju se s obzirom da mogu dostići brzinu od 20-25 km / h.
Čak i ako stručni biolog ili autohtoni stručnjak iz jednog od lokalnih sela koji su prisutni na područjima gdje se ove životinje mogu osjetiti, nije lako. Kongoski pigmenti, koji su ih lovili do 1970-ih, kao i keksi Dorobosi (koristeći koplja), često su iznenađivali i ubijali pahiderme, drobeći ih, na svojim lovačkim putovanjima.
Moraju se tiho kretati, i u šumi i u grmlju savane, a da ih se ne vidi. To je zato što se težina tijela jednakomjerno raspoređuje na stubnim udovima i na divovskim stopalima koja ih podržavaju.
Ove karakteristike udova, toliko snažne i posebne, koje podržavaju težine do 6,5-7 t, mogu postati kontraproduktivne, kada iz nekog razloga jedan od tih divova razbije butnu ili nadlakticu, na primjer padne sa litice ne vide se, jer su regenerativne sposobnosti vrlo oskudne.
Kad se to dogodi, čak i u zoološkom vrtu, veterinari ih praktički ne mogu operirati, a nije ni moguće izraditi ortopedske proteze, kao što je to slučaj za druge životinjske vrste, podržati ih i osigurati adekvatno hodanje.
Oni su zapravo osuđeni na smrt, poput trkaćih konja s oštećenom nogom.
Bilo kako bilo, njegova ogromna stopala omogućuju mu da graciozno napreduje, gotovo gracioznim korakom, suprotno onome što zdrav razum može sugerirati.
Iako teže nekoliko tona, često ne ostavljaju tragove svog prolaska na čvrstom terenu, a za biologa zoologa koji proučava njihove navike, život i običaje, nije uvijek tako jednostavno i očigledno da ih pronađu.
The Loxodonta africana ima masivnu glavu sa velikim jastučićima za uši, koja leprša kako za termoregulaciju glave, tako i za komunikaciju sa šiframa koje se sastoje od broja i učestalosti mahanja. Koriste se za izdavanje naredbi, prijetnji i drugih oblika socijalne interakcije između zavjera.
In Loxodonta cyclotis omjer između volumena glave i veličine ušiju je takav da bi im se činilo najvećim ikad, ali u stvarnosti dimenzije su uvijek u korist vrsta koje nastanjuju savane.
Čelo je produženo i izbočeno prema gore. U mužjaka od Loxodonta africana, određuje konveksnost u početnom traktu proboscis, odsutna u ženki. Ovo je lik seksualnog dimorfizma, koji stručni biolog može prepoznati čak i iz daljine, kada ih promatra dvogledom, čak i ako nije tako jednostavan.
Čvrsto i mišićavo deblo, pomoću kojeg se dosežu do najsitnijih grana i pupoljaka na vrhovima stabala, s kojima vješto skupljaju plodove koji padaju na zemlju, a kojima trupaju velike puti trave, također se koriste za piće.
Unatoč tome što ima dobru otpornost na žeđ, u prosjeku slon pije 90-100 l vode dnevno. U najtoplijim periodima dostiže i 200 l, istovremeno istiskuje 9 l.
Na kraju je deblo, koje doseže dužinu od 1,5 m, opremljeno s dva digitiformna dodatka, koji se također koriste za milovanje mladih, posredovanje taktilnih procesa socijalizacije, ili za udaranje pratioca ili grabežljivca kada životinja bude s 'nervozan.
Na stranama trupa, za koje pamtimo da su nastale od fuzije nosa s gornjom usnom, nalaze se dva impozantna kljova, koja su kod mužjaka Loxodonta africana (kod ženki mogu biti primjerci bez kljova, ali ženke afričkih vrsta obično su uvijek opremljene njima, za razliku od azijskih koje ih nikad nemaju) mogu doseći duljinu 3 m, težiti do 50 kg i imati promjer u podnožju 20-30 cm.
Načinjeni od bjelokosti i obloženi caklinom, vrh imaju okrenut prema gore.
Kao što ćemo vidjeti, oni se koriste u sukobima za obranu teritorija ili izvora vode, nosorozima ili konjanicima koji bi to željeli prisvojiti protiv zavjerenog mužjaka za osvajanje ženke tijekom sezone parenja ili protiv predatora, tzv. za odbranu potomstva, uključujući i ljudsko biće.
Mladići afričkih slonova ponekad mogu (a to se odnosi i na mlade podrasle odrasle osobe) biti plijen muškim lavovima.
U azijskim opasnostima opasnost dolazi od tigra.
To se događa naročito kada jata seliti ili transumnirati, tražeći izvor vode i hrane, situacije u kojima zbog nepažnje dijete može ostati izolirano i izgubiti se.
Više ne može doprijeti do pokretnog jezgra i stoga je lak plijen za mačke.
U prisustvu muške ili odrasle ženke, lavovi se, čak i u skupinama, rijetko plaše napasti, jer bi najgore prošli protiv diva savane.
Kad se to dogodilo, kako je snimio 60-ih, 70-ih, biolog faune, dr. Sc. John Goddard, u parku Serengeti u Keniji, čak i najjače mačke su uvijek izgubile.
Pahidermalne dimenzije Loxodonta africana, kažu nam da štene pri rođenju štene već 125-130 kg.
Nakon otprilike sat vremena, u stanju je da stoji i hoda blizu majke. Dojit će pomoću par grudnih grudi, što je tipično za sve štenad rođene u otvorenom okruženju, poput savane i prerije, gdje grabežljivci uvijek vrebaju.
U punom razvoju veliki mužjak može težiti 6,5-7 t, visina 3,8-4,5 m u grebenu, a uočeni su i ogromni muški primjerci visine 5 m u grebenu, za 7- 7,5 t težine, od pravih divova Prirode!
Ženke dostižu visinu od 3,8 do 4 m, za težinu 4-4,8 t.
Gigantsko prtljažnik, sive boje, počiva na stupastim udovima, praćenim ogromnim stopalima, s prstima, na prednjim i zadnjim nogama, obloženim u svojevrsni elastični jastuk. Svaki prst ima gust nokat.
The Loxodonta cyclotis, vrste za koje se pokazalo da se genetskom analizom razlikuju, imaju neke različite somatske osobine: mužjak teži prosječno 3,5-4 t, oscilira između 2,5-3 m u grebenu, uši su zaobljenije i imaju veće granice koje se ne dotiču jedna za drugom, za razliku od vrsta savana.
Kljove, tanji, imaju vrh usmjeren prema dolje i gotovo su paralelni sa proboscisom koji dodiruje zemlju, dok su u Loxodonta africana vrlo često konvergentni.
Niža masa omogućuje slonovom šumu da žonglira gustom afričkom tropskom džunglom i, poput gotovo svih sisara koji naseljavaju džungle i šume, vodi samozadovoljnije postojanje, živeći u grupi samo tijekom reproduktivnog razdoblja.

Afrički šumski slonovi - Loxodonta cyclotis (foto http://dzangaforestelephants.wildlifedirect.org)

Kada ja Loxodonta africana paše se tamo gdje su drveće rijetko, trava može predstavljati do 90% njihove prehrane, ali u krajevima prekrivenim drvećem više vole grane, lišće i lišće. Većina jedene hrane nalazi se gotovo netaknuta u stolici. To, međutim, nije pokazatelj funkcionalne insuficijencije probavnog trakta, već ovisi o brzini kojom ogromne količine hrane prolaze kroz crijeva.
Na taj se način zadržavaju samo najhranjiviji dijelovi biljaka, dok se drvena komponenta, nezamjenjiva, brzo izbacuje.
Općenito, afrički slonovi uspijevaju uništiti više vegetacije nego što jedu. Korijenjem golemih travnatih travnjaka kidaju korijenje, gutaju tlo bogato kamenom soli i žvaću tvrde tvrde prašnjave kore. sve to duboko nosi zube.
Teški kresni kutnjaci, čija je veličina jednaka stisnutoj šaci dvogodišnjeg djeteta, padaju komad po dio kako se istroše, a obnavljaju se šest puta u životu.
Međutim, kada se pojedu i zubi posljednje promjene (vrste polyphiodon), afrički slon više ne može žvakati hranu te je osuđen da gladuje.
Stari mužjaci (opisat ćemo kasnije u tekstu, ovaj pravi kult smrti, posebno obilježje ovih životinja) posljednje godine svog života često provode sami, u blizini rijeka, gdje je rastuća vegetacija nježnija i bogata vode, dakle lakše je žvakati bez zuba ili zdravo gutati.
Njihova odontogeneza (rast i zamjena zuba) ima naročitu "kinetiku" rasta i opadanja. Možemo reći da je pri rođenju kruna molarnih zuba prekrivena cementom koji se brzo istroši i izlaže podlogu slonovače i cakline.
Emajl je tvrđi od bjelokosti, a nosi se sporije, tvoreći grebene pogodne za sječenje pupoljaka, grana, kore i svega ostalog povrća.
Kroz njihov život Loxodonta africana i the Loxodonta cyclotis oni koriste 24 kutnjaka, šest za svaki hemi-čeljust, ali obično se koriste samo dva istovremeno.
Zubi su sačinjeni od nekoliko listova. Kako se troši, zub napreduje u čeljusti, dok lopatice, postepeno istrošene, padaju jedna za drugom.
Ovaj funkcionalni dijagram prikazuje naknadnu zamjenu zuba (kinetika), na svakoj strani čeljusti, u različitim fazama života slona.
Molari zvani 1-2, prisutni od rođenja, prekriveni su cementom. Kad su u pogonu (žvačući), simultano iza njih nastaje skica molara 3. Kad su kutnjaci 1-2 nestali, jer su propali, molar 3 počinje raditi, napredujući položaj. Kako se troši, skida se molar 4, istog stražnjeg položaja, a kada je 3 gotovo u potpunosti istrošen i uskoro će pasti, 4 počinje raditi, polako napredujući prema naprijed. Kinetika zuba tada nastaje kutnjak 5 kao skica koja nakon razvoja zamjenjuje istrošeni kutnjak 4, koji također pada, jer više nije koristan za rezanje-žvakanje.
Kad je molar 5 u punoj funkciji, započinjete skicirati 6, uvijek iza radnog. Nakon pada od 5, molar 6 počinje funkcionirati, napredujući u čeljusti.
U ovom trenutku, jednom kada se kutnjak 6 potpuno istroši i više ne djeluje, pada zauzvrat, ali nije zamijenjen nijednim drugim molarom, jer se u stražnjem položaju nije formirala nijedna skica.
Nije jasno je li ta prekinuta obnova funkcija životinjskog doba, tako da se plastična i regenerativna fenotipska sposobnost smanjuje dok se ne prekine ili ako sve objašnjene kinetike slijede kruti i fiksni genetski program.
Afrički slon tada, kao i mnogi drugi veliki sisari, ima nizak koeficijent gubitka topline.
Prema Alge-Bergmannovom ekogeografskom zakonu, organizmi koji imaju manju masu, imaju veću površinu toplotne disperzije, za razliku od onih sa većom masom.
I dok se dodaci (uši, njuška itd.) Životinja koje žive u hladnim biogeografskim oblastima (kao što je to u sjevernom dijelu sjeverne polutke ili na krajnjem jugu južne polutke) svode na to da rasipaju manje topline, oni koji žive u njima Ekvatorijalna i tropska područja imaju veće dimenzije za povećanje koeficijenta toplotne disperzije.
Iz tog razloga, afrički slonovi predstavljaju, u obje vrste i u svojim pasminama, ove ogromne čaure, koje koriste za mahanje non-stop.
Još jedno sredstvo koje upotrebljava u borbi protiv temperatura reda 50 ° C u sjeni, sastoji se od oblaganja sebe, glave i tijela, vlažnom kora blata.
Konačno, daljnje rafinirano sredstvo za borbu protiv vrućine garantira zamršeni sistem krvnih žila, koje upadaju u ogromne uši, dužine do 1,80 m i širine 1,50 m. Kad se mahune, krv koja se slijeva unutra ohlađuje se za 5 ° C, a pošto tada dostigne glavu, koristi ima i životinjski mozak.
Ovaj sistem posuda sastoji se od vena koje okružuju arterijske arterije.
Kada tjelesna temperatura poraste, povećava se i krvni tlak, koji gura krv u pretkutnice.
U ovom kvartu arterije, šireći se zbog vrućine, odaju dio topline koju nosi krv koja teče kroz nju, mehanizmom sličnim „kontra-izmjenjivaču topline“, krvi koja teče u venama koje ih okružuju, a koje nalaze se na površini, razilaze je napolju.
Mehanizam, ovaj „protustrujni izmjenjivač topline“, koji također koriste delfini, na nivou prstenastih peraja, da bi se izbjeglo pregrijavanje udova tijekom intenzivne fizičke aktivnosti.
A kad im je potrebna analiza, zoološki biolozi od tih slonova uzimaju uzorke krvi od slonova.
Prvih sedam godina života, tj Loxodonta africana oba pola, razvijaju se istom brzinom, stigli su do sedme godine, težini su -1,5 t.
Nakon toga, mužjaci se podvrgavaju takozvanoj "buci rasta", rastući mnogo brže od ženki, toliko da mužjak stariji od 50 godina može dostići 6,5-7 t, u odnosu na 4-4,8 t od ženka iste starosti.
Rast je neprekidan, nikad ne prestaje. Teoretski, da su dugotrajno dugotrajno slonovi bi rasli bez ograničenja, u visinu i dužinu. U vezi s tim, biolozi su primijetili kako 40-godišnja ženka dostiže 3,5-4 m u grebenu, dok jednogodišnja ženka prolazi između majčinih nogu, često korištena kao utočište.
Mužjaci uglavnom ne prelaze 50 godina života. Ženke mogu dostići 60 godina, ali su primijećeni primjerci oba spola koji su dostigli 70 godina života, istinske patrijarhe i matrijarhe savane.
Ženke dostižu spolnu zrelost, obično oko 10 godina života, mužjaci jednu ili dvije godine kasnije.
Danas mnoge skupine žive u nesigurnim uvjetima zbog nedostatka hrane, pretrpanosti i nedostatka hlada (iako žive u vrućem biotopu, slonovi bolje podnose hladnoću od vrućine) u rezervama u kojima žive, sve manjih zbog rudarstvo i poljoprivredna eksploatacija.
Zbog ovih ekoloških naprezanja, razvoj tijela utječe i kasni. U nekim regijama ženke nisu plodne do 18 godina, pa može proći između jednog rođenja i drugih 8 godina, dok bi fiziološki trebalo proći 4 godine.
Mužjaci od Loxodonta africana ne varaju ženke prije parenja, ali mogu se boriti protiv zavjera istog spola za svoje posjedovanje.
Ženke su na toplini 1-2 dana, a tijekom ovog razdoblja mogu se pariti s jednim ili više mužjaka (poligamnih vrsta).
Gestacija prosječno traje 660 dana (nešto manje od dvije godine).
Nakon porođaja (uvijek i samo pojedinačni dijelovi, dijelovi bigeminija su vrlo rijetki) ženke se dvije godine kasnije vraćaju na toplinu, ali nastavljaju dojiti štene i tijekom sljedeće trudnoće, sve do treće-četvrte godine života.
Kao što je prethodno spomenuto, Loxodonta africana, ima "matrijarhalnu" društvenu organizaciju. Tačnije, osnovnu jedinicu čini odrasla ženka praćena potomcima do 14 godina starosti.
Muški odrasli ljudi okupljaju se u uniseksualne grupe ili parove, ali što su stariji, to im se više pojavljuje samotni karakter.
Tijekom reproduktivnog razdoblja, koje se ciklično pojavljuje svake 4 godine, spolno zrele ženke odvajaju se od skupine, a slijede ih mužjaci, koji se međusobno žestoko svađaju, guraju njuškom i udaraju očnjacima.
Ako muškarci na dvoboju pripadaju istoj grupi, sporovi se obično završavaju rano, bez posljedica.
Inače, kada je jedan od tema izvan grupe, sporovi postaju vrlo teški, s dubokim ranama, a smrt jednog od natjecatelja nije neuobičajena.
Tijekom parenja mužjak se naslanja prednjim nogama na ženska leđa, koje moraju nositi ogromnu težinu, dok u vaginu nekoliko puta prodire veliki penis.
To može dovesti do ozbiljnih nesreća kod mladih slonova, samo seksualno zrelih, ali fizički još ne u potpunosti razvijenih.
Može se dogoditi da mužičar koji prolazi stado pokušava pariti s rizikom da polomi leđa mladoj ženki koja je pošla loše, ako je članovi stada (prvo matrijarh) spasiti, odmah bacajući uljez. Si tratta di veri e propri tentativi di stupro, come si è anche osservato negli orangutan.
In passato, ma spesso anche oggi, la grande mole dell’elefante africano, il suo incedere lento e incerto, e la sua apparente pigrizia, lo ha fatto ritenere dai non esperti un animale poco intelligente e reattivo.
Ma i biologi zoologi, non sono per nulla d’accordo su ciò.
L’alta organizzazione sociale che caratterizza i vari nuclei o mandrie, l’uso così abile della proboscide, le forti interazioni “omoparentali” madre-figlio e “alloparentali” conspecifici-cuccioli, hanno chiaramente mostrato che questo animale, oltre che presentare un encefalo di grandi dimensioni, fino a 5 kg di peso, è dotato di un concreto sviluppo psichico.
Infatti, sebbene si abbia una netta divisione in unità famigliari (e negli individui più anziani si sviluppa una tendenza a fare vita solitaria), nei punti d’acqua (pozze, laghi), convergono spesso contemporaneamente mandrie diverse di elefanti, ed i soggetti che si conoscono si salutano mediante la proboscide.
Questo è reso possibile, grazie alla proverbiale “memoria” che caratterizza questi pachidermi, e alla voce, cioè i “barriti” emessi mediante la proboscide, una specie di gorgoglii prodotti dalla laringe, che sono individuo-specifici e vengono riconosciuti dai conspecifici di altre mandrie.
Possono udirli anche a distanza di chilometri, poiché, insieme all’olfatto, l’udito è forse il senso più sviluppato in questi animali.
In seguito al riconoscimento di questo o questa amico/amica, comincia il saluto vero e proprio, che si esplica mediante il contatto delle proboscidi e delle bocche, intrecciando le zanne : un vero e proprio “Ciao amico, come stai ? Come va la vita ? E’ tanto che non ci si vede”.
Nel contempo, in questo rituale di saluto, gli esemplari, possono annusare il secreto delle reciproche “ghiandole odorose temporali”, scambiandosi così, anche un segnale olfattivo oltre che tattile, dal quale percepiscono, probabilmente, anche lo stato di salute dell’amico/a.
Abbiamo poco fa accennato alla proverbiale “memoria” del Loxodonta africana.
Effettivamente esperimenti sul campo e in ambiente controllato (giardini zoologici, zoosafari, zoopark), di ecofisiologia ed eco-etologia, per lo studio delle capacità mnemoniche (di memoria), su questi animali, hanno condotto i biologi zoologi ed etologi a convincersi che, ne hanno una “realmente sviluppata”.
Per esempio, questi animali sono capaci di ricordarsi, anche a distanza di molti anni, senza esserci ritornati frequentemente, l’ubicazione delle riserve idriche nell’ambiente arido in cui vivono.
Questa capacità si rivela preziosa soprattutto nei periodi di grande siccità, quando la possibilità di sopravvivenza di una mandria è legata all’approvvigionamento idrico.
Le femmine sembrano avere capacità di memoria superiori ai maschi, e forse questo è un altro fattore a loro vantaggio che le rende capogruppo.
Prima di accennare alla particolare caratteristica del “culto dei morti o funerario”, come i biologi lo hanno definito, tipico di questi animali e specialmente dell’elefante africano, diamo ancora uno sguardo, alla “vita in famiglia” che caratterizza il Loxodonta africana.
Sopra, abbiamo asserito, che la madre in sostanza, non è l’unica a occuparsi dei cuccioli, sebbene le cure omoparentali, siano comunque sviluppate.
L’intera mandria si sente responsabile delle cure, del nutrimento e della difesa dei nuovi nati, che vengono aiutati a superare le iniziali difficoltà della vita, che non sono piccole, come l’attraversa- mento di un fiume o la quotidiana ricerca del cibo, una volta svezzati.
Sebbene l’allattamento dovrebbe durare 3-4 mesi, spesso può superare i 2-3 anni, raggiungendo i 4, ma già qualche settimana dopo la nascita, i piccoli sono in grado, tra una poppata e l’altra, di assumere cibo solido, in particolare erba, che tutti gli adulti della mandria provvedono a raccogliere pulire e sminuzzare per facilitargli l’assunzione.
Qualche volta, ai cuccioli è consentito anche “rubare” il cibo, parzialmente masticato, nella bocca di un adulto sia esso la madre e non.
Si possono costituire anche dei veri e propri “nidi d’infanzia”, dove le femmine del gruppo provvedono ad accudire i cuccioli, mentre le madri sono impegnate alla ricerca del cibo.
La balia di turno, tiene sotto controllo i piccoli, evitando che si allontanino. Ne controlla il sonno, e in più mastica il cibo che fornisce loro “elaborato”.
In caso di pericolo, ad esempio all’avvicinarsi di leoni, invece di fuggire tutti gli adulti si dispongono a costituire una barriera, dietro la quale sono nascosti i cuccioli che devono essere protetti.
Se poi, come purtroppo accadeva spesso in passato ad opera di stupidi cacciatori, una madre venisse uccisa, un’altra femmina provvede ad adottare il cucciolo orfano, occupandosi delle cure parentali, tra cui l’allattamento, perché diventa subito in grado di produrre il latte.
Il latte di questa specie animale è molto ricco in grassi e proteine ed è molto denso e nutriente.
Ma una tra le caratteristiche più misteriose e affascinanti per i biologi zoologi, che è costume nelle specie africane di elefanti (per quella asiatica non si hanno ancora dati certi di un fenomeno simile), è quella del “culto dei morti o funerario”.
Infatti questi animali mostrano il loro intelligente e spiccato senso sociale, anche nella cura degli individui ammalati e feriti, della loro mandria.
Tutti i membri del gruppo si prendono cura di chi è ferito o malato anche a morte.
Quando un membro della mandria muore, il suo corpo viene ricoperto grossolanamente di frasche, come se si stesse creando una sepoltura. Questo prima che intorno al cadavere si accalchino animali necrofagi come gli avvoltoi, ad esempio il Capovaccaio Africano (Neophron percnopterus) e altre specie di avvoltoi, o mammiferi come la Iena Maculata (Crocuta crocuta, in passato e ancora oggi da alcuni autori, chiamata Hyaena ridens), gli Sciacalli Dorati (Canis aureus) ed altri animali.
In passato, come sceneggiato su molti film, si pensava che esistessero i famosi “cimiteri degli elefanti”, luoghi introvabili dove andavano gli anziani a morire in solitudine.
In realtà, la presenza di numerosi scheletri rinvenuti in aree circoscritte, di Loxodonta africana je Loxodonta cyclotis, sembrerebbe più logicamente attribuibile, a stragi compiute dagli esseri umani, per l’avorio, o a improvvisi incendi, scoppiati nelle savane, che di sorpresa hanno intrappolato più esemplari contemporaneamente, uccidendoli.


Video: Sons de animais. Aprender sons de animais em português (Septembar 2021).