Informacije

Divlje životinje u Italiji: Spioncello Anthus spinoletta Linnaeus, 1758

Divlje životinje u Italiji: Spioncello Anthus spinoletta Linnaeus, 1758

Sistematska klasifikacija i distribucija

Klasa: Ptice
Narudžba: Passeriformi
Porodica: Pipits
Vrsta: Anthus
Vrsta: TO. spinoletta Linneeus, 1758

Nalazi se u Evropi, Aziji i sjevernoj Africi. U Europi živi uglavnom na velikim centralnim i južnim planinskim sustavima, zimi prelaze na zapadu, u mediteranskom basenu i na sjeveru Afrike. To je rasplodna vrsta u Italiji.

Poznate su 3 podvrste:
- Anthus spinoletta spinoletta (Linnaeus, 1758.)
- Anthus spinoletta coutellii (Audouin, 1826.)
- Anthus spinoletta blakistoni (Swinhoe, 1863.)

Pojedinac koji se bavi letnjom odećom - Spioncello - Anthus spinoletta
(foto Emanuele Stival www.ornitologiaveneziana.eu)

Pojedinac u zimskom odijelu - Spioncello - Anthus spinoletta
(foto Emanuele Stival www.ornitologiaveneziana.eu)

Spioncello u vjenčanici (foto Beat Rüegger www.vogelwarte.ch)

Prepoznatljivi likovi

Dužina: 16-18 cm
Raspon krila: 28-30 cm

Nema seksualni dimorfizam, pa čak su i mladi gotovo jednaki odraslima. U ljetnoj haljini boja odjeće je siva, s evidentno bijelim obrvama. Grlo je bijelo, a grudi ružičasto, dok je trbuh bijel. Preostali gornji dijelovi su smeđi s crnosmeđim prugama (osobito) i nešto bijelih. Rep je smeđi u sredini, zatim crni i s bijelim vanjskim kormilom. Kljun i noge su crnkaste boje. U zimskoj odjeći glava je smeđa, a obrve malo manje vidljive. Prsa i bokovi su sasvim bijeli, prošarani tamno smeđom - crnom bojom. Kljun je crnkast, narančasto - žute baze i tamno smeđe - braon noge.

Biologija

Od solitarne i stidljive prirode, peep se hrani insektima, ličinkama, paučinama, koprivama, malim mekušcima, a zimi raznim vrstama semenki. Gnezdi se na zemlji polaganjem 3-6 jajašaca, koja ženka izleže 2 tjedna.


Video: Zbog korone sve manje hrane za divlje životinje (Avgust 2021).