Informacije

Divlje životinje u Italiji: Sloboda reke Cettia cetti Temminck, 1820

Divlje životinje u Italiji: Sloboda reke Cettia cetti Temminck, 1820

Sistematska klasifikacija i distribucija

Klasa: Ptice
Narudžba: Passeriformi
Porodica: cettiidae
Vrsta: Cettia
Vrsta: C. cetti Temminck, 1820

Vrsta je rasprostranjena u južnoj i zapadnoj Evropi, na području Kavkaza, na sjeverozapadu Afrike, od istočne Male Azije do Afganistana. Gnijezdi se u Europi, na sjeverozapadu Afrike i na jugozapadu umjerene Azije, pa sve do Afganistana i sjeverozapada Pakistana. Nedavni je kolonizator Engleske i južne Škotske. U Italiji je vrsta pokazala značajnu tendenciju da širi svoj opseg od početka 1970-ih, kolonizirajući različite sektore sjevernih regija (izvor www.uccellidaproteggere.it).

Opisane su 3 podvrste:
- Cettia cetti albiventris Severcov, 1873
- Cettia cetti cetti (Temminck, 1820.)
- Cettia cetti orientalis Tristram, 1867

River Nightingale - Cettia cetti (foto Armando Caldas)

River Nightingale - Cettia cetti (foto www.avibirds.com)

Gnezdo sa jajima River Nightingale - Cettia cetti (foto http://aesgsf.free.fr/V5)

Prepoznatljivi likovi

Dužina: 13-14 cm
Raspon krila: 15-18 cm

Mužjaci i žene svih dobnih skupina praktično se ne mogu razlikovati jedan od drugog. Boja je na gornjem dijelu smeđa, a na donjim svjetlija sivkasto smeđa s bjelkastim grlom. Prilično uočljiva bjelkasta obrva prelazi tik iznad oka. Noge su smeđe, a kljun je odozgo smeđi, a ispod njih svjetliji. Često drži svoj rep prilično podignutim.

Biologija

Gnezdi se (od aprila do juna) na grmlju blizu vode. Mužjak je poligaman i gradi među gustim grmljem više gnijezda u obliku čašica u koja će tada privlačiti buduće suputnike. Jednom kada se par formira, ženka odlaže 4 do 6 jaja, koja se izleže oko dvije sedmice. Nakon rođenja, pilići će ostati u gnijezdu još desetak dana, gdje će ih brižljivo skrbiti njihovi roditelji.


Video: Cettis Warbler cettia cetti (Oktobar 2021).