Informacije

Divlje životinje u Italiji: Voltolino Porzana porzana Linnaeus, 1766

Divlje životinje u Italiji: Voltolino Porzana porzana Linnaeus, 1766

Sistematska klasifikacija i distribucija

Klasa: Ptice
Narudžba: Gruiformes
Porodica: Rallidi
Vrsta: Porzana
Vrsta: P. porzana Linneeus, 1766

Lešnik se gnijezdi u Europi, od južnih Skandinavije do sjeverne obale Sredozemlja, kao i u centralnoj i zapadnoj Aziji. Zima u istočnoj Africi, ide južno do Južne Afrike. Gnezdi se u močvarnim područjima, preferirajući područja s plitkom slatkom vodom koja su okružena gustim travama, sedšama i žuljevima. Nalazi se i na vlažnim livadama, jarcima, barama i u rijekama koje sporo teku. U Italiji je uobičajena na močvarama.

Voltolino - Porzana porzana (foto Marek Szczepanek)

Voltolino - Porzana porzana (foto Tomas Svensson)

Prepoznatljivi likovi

Dužina: 22–24 cm
Raspon krila: 37–42 cm
Težina: 57-147 g

Ima kratak, ravan žuti kljun, zelenkastog kraja i narančasto-crvene mrlje u dnu. Ima zelene noge i pokrivače od subedene boje. Gornja područja, uključujući i glavu, pretežno su smeđe boje i prekrivena su tamnim prugama i bijelim mrljama.
Spol je sličan, ali ženka ima manje sive površine i više mrlja od muškog. Svod ima ogroman vokalni repertoar, u rasponu od tihog hui-a do jakog eha, koji se izdaje kad je alarmiran, i do tiksova izdanog da signalizira prisustvo.
Tokom sezone uzgajanja odrasle osobe imaju sive grudi. U tom periodu ih se rijetko uočava, ali mogu se lako prepoznati po njihovim alarmnim pozivima, čuju se do dva kilometra. U odbrambenim i dvorskim paradama mužjak emitira kratko i glasno uzdizanje zvižduka, ponavljajući se jednom u sekundi po nekoliko minuta, od zalaska sunca do sredine noći. Zov ženki je slabiji i često se emituje u duetu.
Pljuskovi nezrelih primjeraka podsjećaju na odrasle izvan reproduktivne sezone, ali ima veći broj mrlja na stranama glave; štaviše, maloljetnici imaju maslinasto zeleni kljun s narandžastom osnovom.

Biologija

Obično je usamljeno i noću se vrlo često vidi ili čuje. Glas je ponavljanje kratkih, visokih „kohija“ nalik na pucketanje biča.
Svod je svejedna vrsta koja se hrani vodenim beskralješnjacima, sitnim ribama, algama i raznim zeljastim biljkama. Kada krene u potragu za hranom, kreće se između plitke vode, često potapajući cijelu glavu da bi kleknuo na dno.
Dan provodi u potrazi za hranom, a noćni padovi među gustom vegetacijom, ali se te navike preokreću tokom migracije; uprkos teritorijalnom ponašanju, nije rijetkost vidjeti kako se male grupe u migraciji okupljaju kako bi se hranile u mraku.
Vrsta putuje u zimovališta sredinom jula i ponovo se pojavljuje na europskim gnijezdima u travnju. U kolovozu, nezreli primjerci često prestaju migrirati kako bi se rastalili, zbog čega ne mogu letjeti oko tri tjedna.
Pari za uzgoj supova su monogamni, ali samo u toku sezone gnežđenja. Gnijezdo je izgrađeno u blizini vode, između guste vegetacije ili u grmlju. Jaja, kojih ima 8-12, izležu se nakon otprilike 18 dana. Pilići, prekriveni crnom dušicom, postaju sposobni brinuti se o sebi nakon nekoliko dana, a odrasle osobe brinu se samo za njih dok se sva jaja legla ne izlegu. Oni lete nakon otprilike 50 dana.


Video: Zbog korone sve manje hrane za divlje životinje (Avgust 2021).